Rdeča nit izleta so naravna hrana s poudarkom na zeliščih in posebnosti območja. Spoznali bomo zanimivo dediščino prve svetovne vojne, znamenitosti, ki so povezane z nastankom romarke Svete Gore, naravne lepote planote z Alpami v ozadju, kovaško obrt kot starodavno veščino ter posebnosti gojenja in predelave zelišč s katero se na Banjški planti ukvarjajo že vrsto let!

 

 

 


BANJŠKA PLANOTA

 

PROGRAM POTOVANJA


Zbirališče potnikov na dogovorjenem mestu in vožnja v smeri Ljubljane ter naprej do Nove Gorice, od koder se povzpnemo v največjo vas na planoti Grgar. Znamenitosti vasi se povezujejo z nastankom veličastne bazilike na Sveti gori. Od tu nas bo pot vodila v Grgarsko raven, kjer bomo obiskali vas Bate. Ogledali si bomo kmetijo in sirarno ter degustirali več vrst sira (mehki, trdi, skuta) s kruhom in kozarcem vina. Pot nas bo vodila po dolini Soče do Avč.  Obiskali bomo hidroelektrarno in se seznanili s procesom pridobivanja električne energije s pomočjo moči vode. Ideja o črpalni hidroelektrarni, ki s svojim delovanjem omogoča bolj ekonomično izrabo vodnega vira, je nastala predvsem zaradi velikih potreb po energiji. V času nizkih cen električne energije – ponoči in ob koncu tedna, črpalna hidroelektrarna porablja energijo za črpanje vode v akumulacijski bazen, v času visoke porabe in visokih cen električne energije pa akumulirano vodo uporablja za proizvodnjo električne energije.  Po ogledu sledi slikovita vožnja do Tolmina. Nad strugo Tolminke se dviga leseno svetišče – spominska cerkev Svetega Duha v Javorci, posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem tolminskega bojišča soške fronte (1915–1917). Do cerkve nas bodo peljali z mini avtobusi, ker je vzpon kar dolgotrajen. Na zunanjih stenah so med okni v fresko tehniki naslikani grbi vseh dežel Avstro-Ogrske, v notranjščini pa dominira bel secesijski oltar z mozaično podobo in lesenim tabernakljem z izrezljanimi Križanim, delo Antona Perathonerja. Cerkev je izjemen spomenik. Vožnja v smeri proti Idriji do Hotedršiče, kjer bomo dan zaključili z okusno večerjo. Povratek proti domu.


Cena vključuje: prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, strokovno vodenje izleta, ogled sirarne z degustacijo, obisk HE Avče, vstopnino za Javorco in prevoz z minibusi, kosilo, vse zunanje oglede po programu.


CENA: 49€ (pri udeležbi najmanj 40 oseb)

+386 3 620 92 92

ZA DODATNE INFORMACIJE POKLIČITE

OGLEJTE SI ŠE OSTALE PONUDBE

TOSKANA

VZHODNO SREDOZEMLJE

PREDBOŽIČNI SALZBURG

PREDBOŽIČNI LEOBEN

Informacije o objektu


O PODJETJU

  •    SOLIS TURIZEM

  •    Urška Podgoršek s.p.

  •    Mariborska c. 88, Celje

  •    Telefon: +386 3 620 92 92

  •    Mobi: 041 869 896

  •    [email protected]

  •    [email protected]

KATALOGI

soliskatalog200

PRIJAVA NA E-NOVICE

Želite obvestila o naših najboljših ponudbah? Prijavite se na naše e-novice.
turizem-enovice

KONTAKTIRAJTE NAS

optimist new_logo

© Copyright Solis Turizem Web by Marcelino.si