UZBEKISTAN


 

Z zahoda je prišel Aleksander Veliki, z vzhoda je vdrl Džingiskan in prek je tekla Svilena pot, ki jo je odkrival Marco Polo. Stoletja so se v velikih trgovskih in kulturnih središčih srečevale karavane trgovcev in vplivale na razvoj Samarkanda, Bukhare, Khive in drugih mest, ki nam danes v misli prikličejo podobe iz Tisoč in ene noči. Še vedno opazimo ostanke mogočne sovjetske arhitekture in ne glede na to, da se je država leta 1991 osamosvojila, je ruski jezik še vedno daleč najbolj uporabljen jezik za sporazumevanje. Kljub prizadevanjem, da bi območje postalo »sovjetsko«, so Uzbeki ohranili svojo tradicijo in vero. Ženske se še vedno sprehajajo v dolgih pisanih oblekah, imenovanih ikat, moški si radi nadenejo dolge črne plašče in črne kapice z vtkanim belim vzorcem. Največji arhitekturni biseri so gotovo mesta ob nekdanji svileni poti. Očarala vas bo Khiva, navdušeni boste nad Buharo, presežke lepote boste doživeli v Samarkandu. Mogočne stavbe, ki vas vabijo so večinoma islamski spomeniki spretno in umetelno oblečeni v bleščečo keramično oblogo. Med barvami prevladujejo modra, zelena in bela, ki se prepletajo v različnih vzorcih, podobah in odlomkih iz Korana. Slovenci smo Uzbekistan množično obiskovali v 70. letih, ko zgodovinske znamenitosti in spomeniki še niso bili pod okriljem Unesca. Leta 1993 se je Uzbekistan uradno pridružil Unescu, ki je začel z obnovo večino kulturne dediščine države. Obiščite Uzbekistan znova in videli boste, kako biseri iz preteklosti ponovno sijejo.

 


 


Osnovni podatki o potovanju

 

Datumi odhodov: 9.8., 30.9., 24.3.
ČAS POTOVANJA: 9 dni / 7 noči
NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV:15
VIZUM: uzbekistanskiŠtevilka produkta: 28580
Prevoz: letalo

VRHUNCI POTOVANJA: Khiva – turkizno mesto pod okriljem Unesca, Buhara – »rjavo mesto« s številnimi medresami in Samarkand – arhitekturni biser; nakupovanje na pisanih in živahnih bazarjih

 

Cena na osebo: pri udeležbi najmanj 20 oseb je 1.695€

 

 

PROGRAM POTOVANJA

 

1. dan: LJUBLJANA–ISTANBUL–TAŠKENT
Zbirališče potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in odhod letala proti Istanbulu. Po pristanku nadaljevanje poleta proti Taškentu. Prihod v Taškent, glavno mesto Uzbekistana, v poznih večernih urah. Prevoz do hotela in prenočevanje.

 

2. dan: TAŠKENT / zajtrk, večerja
Zajtrk in celodnevni ogled mesta. Romantična predstava o oazi ob svilni poti je pokopana pod širokimi socialističnimi avenijami, saj so prvo prestolnico v centralni Aziji po potresu leta 1966 Sovjeti zgradili na novo. Nastalo je sodobno in zračno mesto, ki ima danes 2,3 milijona prebivalcev. Ogledali si boste Kukeldashovo medreso iz 16. st., še danes namenjeno islamskim študijem, mošejo Tila Shaikh in umetniški muzej. Zanimiv je Chorsu bazaar. Večerja in prenočevanje.

 

3. dan: TAŠKENT–URGENCH/KHIVA / zajtrk, večerja
Po zajtrku prevoz na letališče in let v Urgench. Po pristanku avtobusni prevoz do bližnje Khive in celodnevni ogled mesta, ki je najbolj oddaljeno in najbolj ohranjeno mesto ob svilni poti in je pod Unescovo zaščito. V 16. st. je nomadsko pleme Uzbekov iz nje naredilo svojo prestolnico. Danes lahko rečemo, da je to »turkizno mesto« muzej. Obdano je z 2,2 km dolgim mogočnim obzidjem. V mestu najdemo odlično ohranjene palače, javna poslopja, medrese, mavzoleje in minarete, ki se s svojo neverjetno ornamentalno krasitvijo svetijo v značilni turkizni barvi. Večerja in prenočevanje.

 

4. dan: KHIVA–BUHARA / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja po obsežni polpuščavi Kizil Kum mimo oaz ob Amur Darji (reki Oxus), zgodovinsko zelo pomembni azijski reki, proti Buhari. Pozno popoldne prihod v Buharo – »rjavo mesto«. Večerja in prenočevanje.

 

5. dan: BUHARA / zajtrk, večerja
Ves dan boste namenili spoznavanju Buhare, ki v nasprotju s Khivo še vedno živi. Zaradi številnih zgodovinskih zgradb, ki so to mesto krasile od najzgodnejših časov perzijskega princa Siyavusha (ravno on naj bi bil ustanovitelj Buhare), je danes mesto uvrščeno v seznam Unescove kulturne dediščine. V mestu se srečate z arhitekturo za žive in mrtve: s simbolom Buhare – minaretom Kalon – in njegovo prefinjeno opečno krasitvijo, mavzolejem Tschor Bakr, mavzolejem Ismael Samani, letno palačo emirjev iz Buhare, trdnjavo, ki je videti kot mogočna barka, in z ostanki 25 km dolgega mestnega obzidja. Večerja in prenočevanje.

 

6. dan: BUHARA– SAMARKAND / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja proti Samarkandu. Še en biser stare svilne poti – arhitekturni biser in pomembno kulturno in gospodarsko središče Uzbekistana. Zaradi bogate kulturne zgodovine je bil leta 2001 vpisan na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine. Po prihodu si boste ogledali Timurlenkovo grobnico in narodni muzej. Ogledali si boste tudi čudoviti trg Registan, ki je verjetno eden najlepših trgov na svetu, s tremi medresami. Večerja in prenočevanje.

 

7. dan: SAMARKAND – SHAHRISABZ – SAMARKAND / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja do Shahrisabz – mesto, ki ga lokalni prebivalci imenujejo »Rim Orienta«. V mestu naj bi se leta 1337 rodil Timurlenk. Ogledali si boste palačo Ak-Saray, ki je bila Timurlenkova poletna palača. Obiskali boste mavzolej Dorus Saodat kjer sta pokopana njegova sinova in mošejo Hazrat-Imam. Vožnja nazaj v Samarkand. Večerja in prenočevanje.

 

8. dan: SAMARKAND–TAŠKENT / zajtrk, večerja
Po zajtrku ogled observatorija iz 15. st., ki ga je zgradil Timurlenkov vnuk Ulug Beg. Žal je Ulug Begov sin observatorij porušil in očeta spravil s prestola. Na srečo so observatorij obnovili ob 600–letnici Ulug Begovega rojstva in pomeni posebno lep primer centralno azijske arhitekture. Ogled mavzoleja Gur–Emir. Obiskali boste mošejo Bibi Khanum in sprehod po zanimivi uzbekistanski tržnici. Vožnja proti Taškentu. Večerja v lokalni restavraciji v Taškentu. Pozni prevoz na letališče.

 

9. dan: TAŠKENT–ISTANBUL–LJUBLJANA
Zgodaj zjutraj prevoz na letališče in let prek Istanbula v Ljubljano, kamor je predviden prihod v popoldanskih urah.


V ceno je vključeno

 • mednarodni letalski prevoz po programu v ekonomskem razredu
 • letališke, varnostne pristojbine in dodatek za gorivo
 • notranji let Taskent–Urgench
 • avtobusni prevozi po Uzbekistanu po programu
 • hotelske in gostinske storitve v hotelih 3/4* po programu (v dvoposteljnih sobah)
 • vsi ogledi in vstopnine po programu
 • lokalno vodenje v angleščini in vodenje v slovenščini
 • organizacija potovanja

Cena ne vključuje

 • uzbekistanskega vizuma
 • storitev, ki so navedene v doplačilih
 • storitev po posebnih naročilih
 • napitnin za šoferje in lokalne vodnike

Obvezna doplačila

Ob prijavi:

 • obvezno doplačilo pri udeležbi manj kot 25 oseb 200,00 EUR/osebo

Na kraju samem: (vodniku na poti)

 • uzbekistanski vizum (na letališču v Taškentu) pribl. 50 USD
 • napitnine 40 EUR

Dodatna ponudba

 

Doplačila ob prijavi:

 • enoposteljna soba 225,00 EUR/osebo

Opomba

 • Letalski prevoz je možen tudi v poslovnem razredu. Prosimo, preverite razpoložljivost in znesek doplačila, ki je različen glede na datum odhoda.

Opozorilo

 • zaradi prilagajanja letalskim prevoznikom in v primeru nepredvidenih okoliščin si pridružujemo pravico do obrnjenega vendar vsebinsko neokrnjenega programa.

+386 3 620 92 92

ZA DODATNE INFORMACIJE POKLIČITE

OGLEJTE SI ŠE OSTALE PONUDBE

FESTIVAL ČOKOLADE

VALENCIA

LEPOTE POMURJA

BANJŠKA PLANOTA

Print Friendly

O PODJETJU

 •    SOLIS TURIZEM

 •    Urška Podgoršek s.p.

 •    Mariborska c. 88, Celje

 •    Telefon: +386 3 620 92 92

 •    Mobi: 041 869 896

 •    [email protected]

 •    [email protected]

KATALOGI

soliskatalog200

PRIJAVA NA E-NOVICE

Želite obvestila o naših najboljših ponudbah? Prijavite se na naše e-novice.
turizem-enovice

KONTAKTIRAJTE NAS

optimist new_logo

© Copyright Solis Turizem Web by Marcelino.si