LETO 2020: 100 – letnica KOROŠKEGA PLEBISCITA


V Libeličah je od leta 1997 na ogled stalna muzejska zbirka, v počastitev priključitve Libelič k matičnemu narodu. Razdeljena je v tri tematske sklope. V prvem delu je razstavljeno predvsem fotografsko gradivo, ki sega v sredino 19. stoletja, ko se je pričel sistematično izvajati proces ponemčevanja koroških Slovencev, takrat še večinskega prebivalstva celovške kotline.  V drugem delu je predstavljen propagandni material, s pomočjo katerega sta ena in druga stran nagovarjali ljudi in poskušali vplivati na njihovo dokončno odločitev na plebiscitu.  V tretjem delu zbirke je predstavljen dvoletni boj Libeličanov za izločitev iz avstrijske države in priključitev k matičnemu narodu 30. septembra 1922.


PROGRAM EKSKURZIJE

Zbirališče potnikov na dogovorjenem mestu ob 7.15h, odhod avtobusa ob 7.30h. Vožnja v smeri Velenja in nadaljevanje poti proti Slovenj Gradcu. Postanek bomo naredili na Legnu, kjer si bomo ogledali zanimivo romansko cerkev sv. Jurija. Leta 1993 so med obnovo naleteli na ostanke starejših sakralnih objektov ter na staroslovanske grobove. Danes si lahko te najdbe ogledamo pod stekleno, hodno in ogrevano površino, s čimer imamo pristen stik s preteklostjo. Po ogledu nas bo pot vodila v vas ob avstrijski meji, v Libeliče. Kraj je znan po boju prebivalcev za izločitev iz avstrijske države. Ogledali si bomo Muzej plebiscita, črno kuhinjo, kostnico in Etnološki muzej, kjer je na ogled okoli 600 predmetov, ki pričajo o življenju in delu kmetov v preteklosti. Vožnjo bomo nadaljevali po dolini reke Drave, vse do Maribora. Ob prihodu si bomo ogledali del razstave v Muzeju 20. stoletja v Mariboru. Nekaj prostega časa v mestu.  Ob dogovorjeni uri se bomo zbrali in sledi vožnja v smeri proti domu, s prihodom okoli 17.30h.


CENA VKLJUČUJE: prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, strokovno vodenje, vstopnine za Sv. Jurij, Libeliče in muzej 20. stoletja v Mariboru, organizacijo in osnovno nezgodno zavarovanje.


CENA: 32€ (pri udeležbi 40-45 učencev + 3 spremljevalci)

CENA: 33€ (pri udeležbi 30-40 učencev + 2- 3 spremljevalci)

 

+386 3 620 92 92

ZA DODATNE INFORMACIJE POKLIČITE

OGLEJTE SI ŠE OSTALE PONUDBE

PAKET ČEBELJI LET

HERCEGOVINA IN DALMACIJA

BEOGRAD IN AVALA

SOŠKA DOLINA

Informacije o objektu


O PODJETJU

  •    SOLIS TURIZEM

  •    Urška Podgoršek s.p.

  •    Mariborska c. 88, Celje

  •    Telefon: +386 3 620 92 92

  •    Mobi: 041 869 896

  •    [email protected]

  •    [email protected]

KATALOGI

soliskatalog200

PRIJAVA NA E-NOVICE

Želite obvestila o naših najboljših ponudbah? Prijavite se na naše e-novice.
turizem-enovice

KONTAKTIRAJTE NAS

optimist new_logo

© Copyright Solis Turizem Web by Marcelino.si