BOLNICA FRANJA


 

Po kapitulaciji Italije, jeseni 1943, je dr. Viktor Volčjak po nasvetu domačina Janeza Peternelja s skupino borcev začel z izgradnjo nove bolnišnice v težko dostopni soteski Pasice v Dolenjih Novakih na Cerkljanskem. S predano pomočjo domačinov je gradnja potekala postopoma vse do konca vojne, ko se je na dnu globeli ob potoku Čerinščica stiskalo 14 lesenih barak in več pomožnih objektov. Že v času vojne so jo poimenovali po partizanski zdravnici Franji Bojc Bidovec, ki jo je tudi največ časa vodila. V centralnem oddelku Franje, ki ga danes poznamo kot Partizansko bolnico Franja, se je zdravilo 578 težjih ranjencev, v 10 zunanjih oddelkih pa še okoli 300 lažjih.

 

 

 

 

 


PROGRAM POTOVOANJA


Zbirališče potnikov pred dogovorjenim mestom ob 6.00 uri in vožnja v smeri Ljubljane, Škofje Loke v Dolenje Novake, kjer si bomo ogledali obnovljeno bolnišnico Franja. Partizanska bolnišnica Franja je kulturni spomenik državnega pomena, vpisana je na Poskusni seznam svetovne dediščine pri UNESCU in nosi Znak evropske dediščine. Kljub izgubi dela originalne materialne dediščine je v celoti ohranila izvorno sporočilo in ostaja dragocen pomnik humanosti, plemenitosti in tovarištva ter simbol mednarodnega povezovanja in odpora. Po ogledu sledi kosilo in nadaljevanje poti v Idrijo. Obiskali bomo Antonijev rov, ki slovi kot eden najstarejših ohranjenih vhodov v rudnik v Evropi. Ogledali si boste  prikaz starih načinov rudarjenja: ročnega odkopavanja, nakladanja in prevažanja rude v vozičkih. Vsa dela so prikazana z originalnimi orodji, kopijami starih orodij in lutkami. Skupna dolžina odprtih rovov na tem nivoju je okoli 300 metrov. V podzemlju boste degustirali tudi knapovsko pijačo ¨geruš¨ in zraven prigriznili ocvirkovko. Po ogledu se bomo ustavili v prijetnem gostišču ter dan strnili s kosilom. Vožnja v smeri proti domu s prihodom v večernih urah.


CENA VKLJUČUJE: prevoz s turističnim avtobusom, strokovno vodenje izleta, vstopnino za bolnišnico Franja, vstopnino za Antonijev rov z degustacijo rudarske pijače in ocvirkovke, kosilo.


CENA NA POVPRAŠEVANJE!

+386 3 620 92 92

ZA DODATNE INFORMACIJE POKLIČITE

OGLEJTE SI ŠE OSTALE PONUDBE

MAKEDONIJA IN OHRID

GLAMPING RIBNO

EMILIJA ROMANJA

hotel QUERQUS DRVENIK

Informacije o objektu


O PODJETJU

  •    SOLIS TURIZEM

  •    Urška Podgoršek s.p.

  •    Mariborska c. 88, Celje

  •    Telefon: +386 3 620 92 92

  •    Mobi: 041 869 896

  •    [email protected]

  •    [email protected]

KATALOGI

soliskatalog200

PRIJAVA NA E-NOVICE

Želite obvestila o naših najboljših ponudbah? Prijavite se na naše e-novice.
turizem-enovice

KONTAKTIRAJTE NAS

optimist new_logo

© Copyright Solis Turizem Web by Marcelino.si