ČAROBNA VELIKA PLANINA


»Trnič« je vrsta trdega sira, hruškaste oblike, ki ga izdelujejo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško – Savinjskih Alpah. Izdelujejo ga iz skute, smetane in soli. Posebnost so ornamenti, ki jih v sir vtisnejo s posebnimi deščicami »pisavami«. Uporablja se v vsakodnevni prehrani in kot dodatek jedem. Dan trniča je 29. julij. Takrat boste na Veliki Planini imeli možnost okušati jedi v lokalnem gostišču.


PROGRAM POTOVANJA:

Zbirališče potnikov na dogovorjenem mestu v Celju in vožnja v smeri Kamniške Bistrice. Po prihodu se bomo z nihalko in sedežnico povzpeli na Veliko Planino. Pastirsko naselje velja za enega redko ohranjenih naselij »pastirskih bajt« v Evropi, kritih izključno s smrekovimi skodlami, ki segajo skoraj do tal. Kapela Marije Snežne leži na nekoliko dvignjenem terenu in nudi lep razgled. Naravna znamenitost planine sta jami Mala in Velika Veternica. Nastali sta kot udornici,  zaradi porušenja stropa. Tudi poleti se tam ohranijo zaplate snega. Veliko zanimivosti bomo izvedeli v Pastirskem muzeju. Je edina ohranjena ovalna bajta z odprtim ognjiščem in šotorasto streho, ki leži na lesenih tramovih, nima dimnika, svetloba pa proseva skozi majhno lino. Opremljena je s pastirsko opremo, ki so jo ročno izdelali pastirji za svoje potrebe. Preprosti predmeti nam pripovedujejo zgodbo o življenju pred 200 leti. V času pašne sezone lahko spoznamo postopek predelave mleka v skuto in izdelavo »trničev«, sprejeli pa nas bodo »pastirji« ter z zgodbami popeljali v življenje nekoč in danes. Po ogledu se bomo okrepčali z malico »na žlico« ter posladkali s štruklji. V jasnem vremenu bo naš pogled segal daleč proti Ljubljanski kotlini in okoliškem hribovju. Nekaj prostega časa za uživanje v planinskem zraku, sprehodu, raziskovanju. Vrnitev v dolino in vožnja v smeri proti domu.


CENA VKLJUČUJE:  prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, strokovno vodenje, povratna vožnja z nihalko in sedežnico, vstopnino za Pastirski muzej, kosilo (enolončnica s klobaso, štrukelj).POPUSTI:  za upokojence , otroci do 6 let , otroci med 6-14 let .

CENA NA POVPRAŠEVJE!

 

+386 3 620 92 92

ZA DODATNE INFORMACIJE POKLIČITE

OGLEJTE SI ŠE OSTALE PONUDBE

POMURJE IN ŠTAJERSKA

NOVI SAD IN PALIĆ

HERCEGOVINA IN DALMACIJA

BALATON IN TAPOLCA

Informacije o objektu


O PODJETJU

  •    SOLIS TURIZEM

  •    Urška Podgoršek s.p.

  •    Mariborska c. 88, Celje

  •    Telefon: +386 3 620 92 92

  •    Mobi: 041 869 896

  •    [email protected]

  •    [email protected]

KATALOGI

soliskatalog200

PRIJAVA NA E-NOVICE

Želite obvestila o naših najboljših ponudbah? Prijavite se na naše e-novice.
turizem-enovice

KONTAKTIRAJTE NAS

optimist new_logo

© Copyright Solis Turizem Web by Marcelino.si