KRANJ – PRESTOLNICA SLOVENSKIH ALP


V Kranju je v sredini 19. stoletja prebival mojster prenekaterih znanj, izumitelj Janez Puhar. Svoj poklic kaplana je združeval z inovatorstvom in svoje znanje matematike, fizike, kemije in jezikov usmeril v takrat povsem novo tehniko zapisovanja podob s svetlobo, ki jo danes imenujemo fotografija. Kot pionir svetovne fotografije se je leta 1842 zapisal v zgodovino kot izumitelj fotografije na steklo. Svojo fotografsko samozavest je ovekovečil tudi z dvema avtoportretoma in s tem svetu pokazal prvi pravi fotografski »selfie«


PROGRAM POTOVANJA:

Zbirališče potnikov v jutranjih urah in vožnja v smeri Ljubljane ter naprej po avtocesti do Kranja. Vmes postanek za jutranjo kavo. Sprehodili se bomo po urejenih poteh skozi očarljiv park Brdo. Celotno Posestvo Brdo se razprostira v dveh ograjenih delih: grajskem Parku Brdo na 70 ha in gozdnatem Lovišču Brdo, kjer je na skoraj 430 ha urejen naravni rezervat za živali. Ogledali si bomo dva ribnika, Račji otok, drevorede, znameniti čebelnjak kranjske čebele, nekdanjo oranžerijo ter si privoščili tortico v znameniti kavarni. Z ogledi bomo nadaljevali v Kranju, kjer bomo spoznali zanimive zgodbe mesta na skali, ki leži v objemu dveh rek, Kokre in Save. Najprej se bomo sprehodili do kraja, kjer je pokopan najpomembnejši slovenski pesnik dr. France Prešeren. Nato se bomo nanj spomnili še z Gloso na stekleni fasadi ter nadaljevali z zgodbo Janeza Puharja, ki je bil sicer duhovnik, bolj pa je poznan po izumu fotografiranja na steklo in po prvem »selfie-ju«. V bližini je hiša, ki predstavlja stičišče kulture in umetnosti. Tukaj bomo spoznali Leopolda Layerja, baročnega slikarja, ki je poslikal kapelo Matere Božje na Brezjah ter še oljno sliko Marija pomagaj, da bi se odkupil za ponarejanje denarja. Mesto Kranj je tudi arheološko zelo bogato. Sredi mesta stoji grad Khislstein, ki vabi s svojimi številnimi zbirkami. Videli bomo še edini v celoti ohranjeni srednjeveški stolp, Plečnikovo delo v Kranju ter po želji (doplačilo) pokukali v kostnico. Nekaj časa prosto za panoramsko razgledno ploščad, nato pa obisk podzemnih tunelov, ki se vijejo pod centrom mesta. Doživeli bomo simulacijo bombnega napada, si ogledali zbirko mineralov, izvedeli veliko zanimivosti, nato pa se vrnili na površje. Dan bomo strnili z obiskom Kranjske pivovarne, ki je svoja vrata odprla v letu 2014 in od takrat proizvaja pivo na tradicionalen način, po izvirni recepturi z bavarskega kraljevega dvora, iz kakovostnega slada, naravnega hmelja ter kvasa in ne vsebuje dodatkov. Pokušina piva, nato pa sledi zaključek dneva v prijetnem gostišču. Pozno kosilo in povratek proti domu.


CENA VKLJUČUJE: avtobusni prevoz, strokovno vodenje izleta, vstopnino za park Brdo, ogled Kranja, vstopnino za Tunele, ogled pivovarne z degustacijo piva, pozno kosilo.


CENA NA POVPRAŠEVJE!

 

+386 3 620 92 92

ZA DODATNE INFORMACIJE POKLIČITE

OGLEJTE SI ŠE OSTALE PONUDBE

PRAZNIK KAKIJA

ADVENTNI SALZKAMMERGUT

BLATNO JEZERO

RITEM KARIBOV MSC SEASIDE

Informacije o objektu


O PODJETJU

  •    SOLIS TURIZEM

  •    Urška Podgoršek s.p.

  •    Mariborska c. 88, Celje

  •    Telefon: +386 3 620 92 92

  •    Mobi: 041 869 896

  •    [email protected]

  •    [email protected]

KATALOGI

soliskatalog200

PRIJAVA NA E-NOVICE

Želite obvestila o naših najboljših ponudbah? Prijavite se na naše e-novice.
turizem-enovice

KONTAKTIRAJTE NAS

optimist new_logo

© Copyright Solis Turizem Web by Marcelino.si